JordiPujol200x140

El proper 15 de maig tenim el capítol S4E17 del #trinxat amb Jordi Pujol (Barcelona, 1930). Casat amb Marta Ferrusola i doctor en medicina per la Universitat de Barcelona.

Jordi Pujol explica que quan tenia 11 anys va contemplar un paisatge desfet per la Guerra Civil, i pensa per primera vegada en una fita del seu futur: reconstruir Catalunya.

L’ambient familiar que viu és marcadament catalanista. Quan finalitza el batxillerat es decideix per estudiar medicina. Durant l’època universitària es relacionarà amb noms que recordarà tota la vida com Jaume Vicens Vives, Josep Benet, Joan Triadú i Raimon Galí. Les activitats en resistència contra el règim del General Franco des d’un vessant polític i cultural el van portar a ser detingut el maig de 1960. Condemnat, va estar a la presó fins a la fi de 1962 i, després, va viure un any confinat a Girona.

Durant els setanta es dedicà a iniciatives culturals, econòmiques i socials. A la mateixa època, en sintonia amb els aires de canvi, comença a fer política activa amb la creació, l’any 1974, de Convergència Democràtica de Catalunya, partit del qual és encara president. Jordi Pujol ha estat diputat al Congrés de Madrid  el 1977 i 1979, però dimiteix el 1980, a fi de poder-se presentar a les eleccions al Parlament de Catalunya. Ha estat president de la Generalitat de Catalunya com a cap de llista de la coalició CiU des de 1980 fins al 2003. Va ser reelegit consecutivament els anys 1984, 1988, 1992, 1995 i 1999.

La seva feina política ha anat acompanyada d’una forta expressió intel·lectual que plasmen bona part de les seves inquietuds: bàsicament centrats en la qüestió catalana i d’altres que tenen com a objectiu Europa i, sovint, també les regions europees.

El títol de la seva xerrada serà Catalunya, present i futur.

Accepto i consento la política de cookies de l\'Associació #trinxat pel coneixement i d\'aquest web.    Configurar y más información
Privacidad