#trinxat amb Ramón Cotarelo

20 de setembre de 2018
A les 21:00 h
Restaurant Siloc, Girona – 25 euros
Inscriu-te a www.trinxat.cat/formulari

 

Ramón Cotarelo García (Madrid, 1943) és politòleg, catedràtic emèrit de Ciència Política i de l’Administració de la UNED, publicista, escriptor i traductor. El seu currículum acadèmic, així com una relació dels seus articles en revistes acadèmiques, ponències en congressos i pròlegs es troba a la seva pàgina web de la UNED.

Al llarg de la seva vida acadèmica ha seguit diferents línies de recerca preferents a les quals ha fet diverses aportacions. La seva obra Los partidos políticos (Madrid: Sistema, diversos anys) va ser llibre de text a les Facultats de Ciències Política. En aquest terreny de textos i manuals, també va aportar una Teoría del Estado y Sistemas Políticos (escrit amb Andrés de Blas, Madrid: UNED, 196) i una Introducción a la Ciencia Política (coeditat amb Juan Luis Paniagua Soto, Madrid: UNED, 1987 ).

El seu llibre Del Estado del benestar al Estado del malestar (Madrid: Centro de Estudios Constitucionales, 1984, 1991) va ser pioner  ja que avançava com la crítica neoliberal amenaçava ja amb desmantellar l’Estat del benestar que no era capaç de contrarestar amb una elaboració doctrinal consistent, és a dir, de renovar els seus plantejaments justificatius. Igualment s’ha ocupat de l’anàlisi de la transició espanyola, període que va viure en primera fila, però sense involucrar-se directament en els esdeveniments.

Un tema recurrent al llarg dels anys i en diverses obres és el de l’esquerra europea. Sobretot s’ha ocupat de l’evolució del comunisme i el socialisme, especialment a partir de la crisi de l’Estat del benestar.

Un altre àmbit d’interès de Cotarelo ha estat l’artístic i literari, no només a través de l’estudi de la iconografia política, sinó també en termes pràctics i teòrics.

En els últims temps, Cotarelo ha destacat pel seu suport incondicional al dret a decidir dels catalans dins d’Espanya i, tot i considerar-se a si mateix com un “nacionalista espanyol”, no té pèls a la llengua a l’hora de reivindicar el dret d’autodeterminació. Sobre això, ha publicat l’extensa obra La desnacionalización de España. De la nación posible al Estado fallido (Valencia: Tirant Lo Blanch, 2015). Aquesta actitud favorable al nacionalisme català ha atorgat a Cotarelo rellevància en l’àmbit públic català i no tanta en l’espanyol.

Autor de la fotografia: Sergi Alcàzar

, ,

Accepto i consento la política de cookies de l\'Associació #trinxat pel coneixement i d\'aquest web.    Configurar y más información
Privacidad