OriolDomenech

El proper 23 de gener tenim el capítol S4E09 del #trinxat amb el Dr. Oriol Domènech, metge, aventurer i patriota català.

El Dr. Oriol Domènech nascut a Barcelona l’any 1923 és otorrinolaringòleg i cirurgià. Cursà els estudis de medicina a Barcelona i més tard de nàutica i aviació. Als anys 40 formava part del Front Nacional de Catalunya organitzant actes d’afirmació catalana. Un d’ells va ser desplegar una senyera al Palau de la Música. Descobert més tard per la policia franquista, es va enfrontar a un consell de guerra i va fer estada en diverses presons durant sis mesos. Arran d’aquests fets, fuig cap a Alemanya i posteriorment a l’Argentina amb passaport fals, on va treballar d’ajudant de cirurgià. L’any 1952 va marxar a l’ Antàrtida durant un any i va ser el primer en fer el cim del Mount Plymouth a la illa de Greenwich, on hi va deixar una bandera catalana. Tornà a Alemanya on va preparar la fuga d’Espanya de la seva esposa, Mercedes Elizalde, filla d’un important empresari del règim. Van fugir creuant el riu Miño fins a Portugal, on es van casar a Lisboa l’any 1956.

Un cop reunits a l’Argentina, el Dr. Domènech exercí la professió a Tierra del Fuego i Los Gallegos, gràcies a una llei especial “la ley Domènech” que li reconeixia el títol de metge sota el paral·lel 42. Posteriorment exercí al Matto Grosso (Paraguai) i tornà a l’Argentina on va adquirir una finca de 8500 Hectàrees que anomenà El Canigó, on el ramat es marcava amb quatre barres. L’any 1970 va tornar a Barcelona on continua exercint la medicina privada com a especialista i cirurgià otorinolaringòleg.

Amb el Dr. Domènech parlarem de l’ànima de curar i, de ben cert, de Catalunya.

Accepto i consento la política de cookies de l\'Associació #trinxat pel coneixement i d\'aquest web.    Configurar y más información
Privacidad