Josep Bargalló i Valls, actual conseller d’Educació del Govern de la Generalitat de Catalunya, va néixer a Torredembarra l’any 1958. Llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona i Màster en Estudis Superiors de Llengua, Literatura i Cultura Catalanes per la Universitat Rovira i Virgili i catedràtic de secundària. Ha estat director de l’Institut Pons d’Icart de Tarragona.

Ha treballat com a coordinador de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Rovira i Virgili i responsable acadèmic del Postgrau en Direcció i Gestió de Centres educatius de la mateixa universitat. Fins el juny va ser patró de la Fundació Estela per a la Discapacitat i vicepresident de la Fundació Josep Irla.

Pel que fa a la seva trajectòria política, va ser diputat al Parlament de Catalunya del 1992 fins al 2003. En la darrera legislatura va ser portaveu adjunt del grup d’Esquerra. Va ser conseller d’Ensenyament des del desembre de 2003 fins al febrer de 2004, quan va ser nomenat Conseller en Cap, càrrec que va ocupar fins a maig de 2006. En l’àmbit local, va ser primer tinent alcalde de l’Ajuntament de Torredembarra (1999-2003) i, durant el segon semestre de 2003, vicepresident del Consell Comarcal del Tarragonès.

Va tornar a ser elegit diputat el 2006 però va renunciar a l’escó atès que, de 2006 a 2010, va ser director de l’Institut Ramon Llull. Del 2008 al 2010 va ser també director de la Fundació Ramon Llull, organisme de cooperació internacional dels diversos territoris de la llengua catalana, amb seu a Andorra. El 2018 fou nomenat conseller d’Ensenyament per Quim Torra.

 

Com a crític literari ha publicat, entre d’altres, Literatura catalana del segle XVI al XVIII (1987), Manual de mètrica i versificació catalanes (2007, 2a edició, ampliada i revisada), Què és la mètrica. Introducció a la versificació catalana (2007). Com a assagista ha publicat Una pàtria sòlida en el temps. Un projecte social i nacional per al nou catalanisme del segle XXI (2006), Què fem a Frankfurt? La cultura catalana convidada d’honor a la Fira del Llibre (2007. Edicions en català, castellà, francès, alemany i anglès). Com a historiador de la cultura popular, ha publicat diversos estudis sobre teatre popular i el fet casteller. D’altra banda, ha tingut cura de l’edició de volums de Josep Pin i Soler, Domènec Guansé, Joan Amades i Pere Calders. Va escriure els diàlegs de la pel·lícula La teta i la lluna (1994), del director Bigas Luna, i és autor d’una versió dels Pastorets de Josep Maria Folch i Torres, que es representa a Tarragona des del 2001, amb el títol de Els Pastorets de Tarragona. Ha col·laborat, també, en diversos mitjans de comunicació, tant escrits com audiovisuals. El setembre de 2016 va publicar Les set vides de Pere Romeu. Indians, modernistes i sportsmen, una extensa biografia de Pere Romeu i Borràs, el polifacètic personatge que fou l’anima d’Els Quatre Gats.

Membre de la colla castellera Nois de la Torre, del Ball de Diables de Torredembarra i del grup de portadors del Drac Virgília de Torredembarra. Va ser responsable de la Biennal de Castells de Tarragona fins a l’octubre de 2017.

,

Accepto i consento la política de cookies de l\'Associació #trinxat pel coneixement i d\'aquest web.    Configurar y más información
Privacidad