foto @miquelduran
foto @miquelduran

Un #trinxat ben especial a Girona amb la participació dels #trinxat-residents Cristina Valentí, David Martí, Joan Castillu, Meius Ferres i Miquel Duran; i d’algunes cares noves Anna Albar del Parc Científic, Antoni Rojas de ICRPC, Dani Macaya de la Politècnica, Imma, Josep Vehí de la Politècnica i Rosa Duran del Punt de Benvinguda.

Franc Comino, a qui anomenen ‘el domòtic’, és una persona especial. Empresari emprenedor, actiu i innovador, desprèn un entusiasme que s’encomana a tothom que el sent parlar. Ha sortit força darrerament als mitjans de comunicació arran del repte assolit per Espai Zero, d’estar-se tot un any amb consum zero d’energia. Ha esdevingut un autèntic profeta de l’estalvi energètic.

Tot va començar a casa seva, el pis de 90 metres quadrats on se’n va anar a viure amb la seva parella, l’Imma. Va començar prendre mesures per estalviar energia, i a partir de la il·luminació i la sectorialització de clima va arribar a assolir un 30 % d’estalvi energètic.

Va crear Igtech Innova, que ara ja compta amb 20 treballadors, tots enginyers que han sortit de l’IES La Garrotxa. Precisament en aquest institut de secundària és on van iniciar un projecte que actualment permet obtenir un estalvi energètic considerable, uns 37.000 euros anuals, gràcies a la feina de la gent de l’Espai Zero. Hi ha implicat professors i estudiants de l’àmbit, i és tota una experiència d’èxit. També apliquen la domòtica cases particulars, a partir d’encàrrecs de persones amb un alt poder adquisitiu.

A hores d’ara a l’empresa Wattia Innova ja tenen treballadors de fora d’Olot que han vingut atrets pel projecte, només per poder treballar en una empresa tan innovadora com aquesta. Demostra que amb la combinació de l’aplicació intel·ligent de mesures d’estalvi energètic, fonts renovables eficients i un bon sistema d’automatització que ho gestioni correctament es pot aconseguir aquesta energia zero que l’ha fet conegut arreu, atès que és el primer centre de l’Estat i probablement d’Europa que hi arriba. La clau, de ben segur, rau en els sensors que han col·locat estratègicament per obtenir dades precises en temps real. Ens va mostrar com podia accedir-hi remotament i fer-hi modificacions des del mòbil o la tauleta.

Han creat una maleta que permet fer un checklist a les empreses, que així adquireixen consciència de quines mesures poden prendre per aconseguir un estalvi energètic. A partir de 24 punts determinen l’eficiència energètica.

Ens explica que la seva feina consisteix a aconseguir que la gent s’adoni que cal canviar comportaments. Durant tot l’any els seus treballadors s’han hagut d’adaptar a unes determinades condicions de treball, i probablement tothom haurà de replantejar-se canvis en les rutines laborals per aconseguir aquest estalvi energètic.

La relació inicial amb els veïns en obrir l’Espai Zero es presentava complexa, però se’n va sortir, tot i que va emplenar la teulada de plaques solars, i va fer pous a 160 metres de profunditat que aconsegueixen apujar la temperatura de l’aigua fins a 14 graus: geotèrmia que funciona amb un sistema de bomba de calor, i passa pel terra radiant.

Amb un pou canadenc al garatge de l’edifici aprofiten l’energia del subsòl. Agafen la massa d’aire fred que ve de baix per refredar tots els espais de treball. Així, la geotèrmia esdevé la solució tant per escalfar com per refrigerar.

Estan en línia amb els objectius d’Horizon 2020, que exigeixen que a partir d’aquell any els edificis de nova construcció tinguin un consum quasi nul, i els públics, 2 anys abans. Els van encarregant projectes de gran envergadura, com el que duen a terme amb Gas Natural al centre d’Olot. Reivindica la formació especialitzada –falten instal·ladors que estiguin prou qualificats- i reivindica les polítiques energètiques que s’apliquen amb èxit a altres països, com ara a Alemanya o al Japó, on ja hi ha 36.000 habitatges que consumeixen energia zero. Es poden fer traspassos d’energia smart grid, es pot vendre energia. Ara a la seva empresa acumulen energia però no la poden vendre.

Ens parla de l’ estàndard europeu per fer edificis intel·ligents, KNX… Estan aplicant tecnologia punta, amb un I+D propi. Fins i tot han aconseguit sorprendre la gent de Greenpeace. No hi ha encara un estàndard en el tema smart per a objectes i electrodomèstics.

Acaba amb una afirmació contundent: “O bé fem un canvi radical o en 10 anys es produirà un col·lapse energètic”.

Accepto i consento la política de cookies de l\'Associació #trinxat pel coneixement i d\'aquest web.    Configurar y más información
Privacidad